Gingivita: preventie pentru un zambet sanatos

Carmen Trufas

Un zambet frumos inseamna, bineinteles, dinti frumosi. La ce ne gandim insa mai putin sunt gingiile. 80% dintre adulti sunt afectati de ceea ce se numeste boala parodontala.

Cum recunoastem gingiile afectate?

Gingiile rosii, iritate, dureroase, care sangereaza cu usurinta in momentul periajului, sunt semne ale unei afectiuni gingivale.

Parodontiu corespunde structurii cce inconjoara dintele pentru a-l tine pe loc. Este constituit din gingie, ligamente dentoalveolare, os alveolar si cement.

Pe suprafata dd si a parodontiului se depune pe parcursul zilei o pelicula fina de resturi alimentare. Aceasta pelicula este antrenata si se dezvolta datorita bacteriilor si a proteinelor din saliva, devenind placa dentara.

Daca placa dentara nu este eliminata prin periaj dentar, ea se transforma in tartru. Bacteriile se multiplica si provoaca inflamatii la nivelul gingieicare sangereaza in momentul periajului.

Daca nu se intervine in acest moment pentru eliminarea bacteriilor inflamatia progreseaza distrugand tesutul din jur inclusiv ligamentul parodontal care poate duce chiar si la pierderea dintilor.

Dr. Grou Cristina

Vezi și alte postări

Citește și:

Cum să ne spălăm corect pe dinți

Cum să ne spălăm corect pe dinți

Vă prezentăm în cele ce urmează o serie de sfaturi pentru a avea o dantură sănătoasă. Dupa masă, resturile alimentare rămase între dinți favorizează formarea și depunerea plăcii bacteriene care este de fapt o peliculă de bacterii aderentă pe dinte. Aceasta poate cauza...

Sanatatea orala a copiilor

Sanatatea orala a copiilor

Obisnuirea copilului cu o igiena orala corecta de la cea mai frageda varsta ii va influenta sanatatea pe tot parcursul vietii. Puteti incepe prin a-i da exemplul personal; daca respectati regulile de igiena dentara, copilul va invata de la dumneavoastra cat de...

Urmărește-ne

Urmărește-ne și pe paginile noastre de social media

Share This