Vă prezentăm în cele ce urmează o serie de sfaturi pentru a avea o dantură sănătoasă. Dupa masă, resturile alimentare rămase între dinți favorizează formarea și depunerea plăcii bacteriene care este de fapt o peliculă de bacterii aderentă pe dinte. Aceasta poate cauza apariția tartrului, dacă nu este îndepartată riguros și regulat cu ajutorul periuței de dinți, a aței dentare și a apei de gură. Pe lângă tartru se mai produc și carii dentare, boli ginvigale care în final duc la pierderea dinților.
Pentru un periaj corect se asează periuța la 45 de grade față de suprafața verticală a dinților și se fac mișcări verticale dinspre gingie spre dinte. Este foarte important acest lucru pentru ca mișcările inverse introduc bacterii sub gingie și cauzează probleme.
Nu se apasă în mod excesiv, placa bacteriană fiind îndepartată în special de către vârfurile periuței de dinți cu minim 10 repetări se periază fețele externe, dinspre gingie și fețele interne, dinspre limbă. Doar suprafețele care efectuează masticația alimentelor se periază cu mișcări de dute-vino.
Periajul trebuie să dureze minim 2 minute.
Este indicat să periați și limba pentru a avea o respirație proaspătă. O periuță de dinți uzată nu poate curăța eficient dinții, așa că nu uitați să schimbați periuța de dinți la maxim 3 luni.